Korak naprijed- razvoj ženskog preduzetništva u doba pandemije

Korak naprijed- razvoj ženskog preduzetništva u doba pandemije

Unija za održivi povratak i integracije u BiH, predstavila je rezultate i pozitivne prakse projekta, pod nazivom “Korak naprijed, razvoj ženskog preduzetništva u doba pandemije”. CIlj je samozapošljavanje žena u ruralnom i agro turizmu, ali i povezivanje seoskih domaćinstava sa bh. dijasporom.

Projekt se realizuje u Doboju, Tešnju, Kaknju, Jajcu, Konjicu i Jablanici. Uključeno je 37 ženskih seoskih domaćinstava, šest lokalnih ženskih NVO i 12 mladih saradnica na terenu, kroz jačanje ženskog preduzetništva i razvoj ruralnog agro turizma.

“37 domaćinstava ostaje dio porodice na stranici bh. sela. I naravno, mi ćemo za njih i dalje raditi u smislu daljeg proširenja, javnih poziva, pisanje projekata. A sve to radimo besplatno”, pojasnila je Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH.

Za svako domaćinstvo urađene su turističke ponude koje su predstavljene na web stranici bh. sela. A na ovaj način prepoznate su, između ostalog, i prirodne ljepote i mogućnosti domaćinstava na Ozrenu.

“Velika je zainteresovanost. Činjenica je da nedostaju određeni kapaciteti, od materijalno-tehničkih do finansijskih. Doboj je sam prepoznao da postoji mogućnost u ovom vremenu da i građani koji žive u samom gradu izađu na neko bolje i ljepše mjesto”, navela je Zorica Davidović iz Udruženja “Vizija” Doboj.

Učesnice projekta završile su obuke u okviru tri trening modula: razvoj turističke ponude, promocija i plasman ponude te komuniciranje s tržištem i okruženjem.

“Na terenu smo vidjeli da veoma puno seoskih domaćinstava proizvode i žive od svoje primarne proizvodnje. Zapazili smo dosta kreativnih mladih žena, posebno nezaposlenih”, kazala je Irma Vranović – Ismić, edukatorica.

Iako je vrijednost projekta samo 22.500 KM, ovo ne umanjuje značaj postignutog, smatraju upućeni. Radi optimalnih rezultata, najbitnije je uvezivanje svih relevantnih aktera u lokalnoj zajednici.

“A zajednički interes je naći imentelj koji će imati koristi svima u samoj lokalnoj zajednici”, dodao je Dženan Mašetić, koordinator.

Unija je 2015. godine pokrenula projekte koji se odnose na samozapošljavanje građana u ruralnom i agro turizmu, kao i povezivanje seoskih domaćinstava sa bh. dijasporom. A imajući u vidu da od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, više od polovine čine, upravo, žene, projekat opravdava svoju svrhu, zaključuju sagovornici.

Nazad Program podrške  preduzetništvu u gradu Doboju

Pratite nas

wdq
Jug Bogdana Doboj, 74000
Radno vrijeme: Pon-Pet 07:00 – 15:00

Novosti & Blog

Najnovije vijesti, članci i resursi, koji se šalju direktno u vašu inbox svakog mjeseca.